Navigácia

Nemzetiségi oktatás

 www.ucimenadialku.sk

A koronavírus terjedését illető útmutatás

     A nemzeti kisebbségek védelme és fejlődésének támogatása a modern társadalom alakításának természetes feladata. A nemzetiségi nevelés-oktatás célja a nemzetiség nyelvén való tanulás, a nemzetiség nyelvének, történelmének, szellemi és anyagi kultúrájának megismerése, a hagyományőrzés és –teremtés, az önismeret kialakítása, a nemzetiségi jogok megismerése és gyakorlása.
     A Szlovák Köztársaság nevelési-oktatási rendszerének egyenrangú, szerves része a nemzetiségi nevelés-oktatás, beleértve az intézményes keretek között biztosított oktatási folyamatot. A közoktatás alapvető törvényei a kisebbségekhez tartozó gyermekek és tanulók nevelésére és oktatására is vonatkoznak. A Szlovák Köztársaság Alkotmánya a nemzetközi dokumentumokkal, köztük a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájával és A nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel összhangban egyebek mellett biztosítja az államnyelv elsajátításának, illetve a saját anyanyelven való művelődés jogát.
     Ezen a weboldalon a nemzetiségi oktatásra vonatkozó információk, dokumentumok és anyagok találhatóak, amelyek segítséget nyújtanak a nemzetiségi iskolák és fenntartóik számára.
 

Skočiť na začiatok stránky