Navigácia

Výzva na predkladanie žiadostí v rámci Grantového programu pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe

Cieľ grantového programu

Cieľom grantového programu pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe je v záujme skvalitnenia tvorby verejných politík umožniť štátnej správe získať pre prácu absolventov popredných zahraničných vysokých škôl. 

V rámci grantového programu je možné získať štipendium na pokrytie študijných nákladov (školné, životné náklady, cestovné, náklady na študijné pomôcky a cestovné poistenie) počas maximálne dvoch akademických rokov, za čo sa podporený žiadateľ zaviaže odpracovať  tri roky vo verejnej správe.

Oprávnení žiadatelia

Oprávnenými žiadateľmi sú štátni príslušníci SR, ktorí sú prijatí na štúdium alebo už študujú na vysokých školách v zahraničí, a ich štúdium je rovnocenné vysokoškolskému štúdiu druhého alebo tretieho stupňa dennou formou štúdia v zmysle slovenskej právnej úpravy v podporovaných študijných oblastiach (§ 2 ods. 3, § 53 a § 54 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách).

Vysoké školy, na ktoré sú študenti prijatí alebo na ktorých už študujú, musia figurovať do 200. miesta v rebríčku hodnotenia univerzít Shanghai Academic Ranking of World Universities 2013  alebo do 200. miesta v rebríčku inštitúcií Project RePEc.

Termín podania žiadosti

Žiadosť spolu s prílohami v papierovej i elektronickej forme je potrebné zaslať do polnoci 9. júla 2014 (streda).  Žiadosti, ktoré budú zaslané po 9. júli 2014 alebo nebudú doručené v papierovej podobe do 17. júla 2014 nebudú zohľadnené. Pri papierových žiadostiach je rozhodujúci dátum podania, t. z. odtlačok poštovej pečiatky alebo prezenčnej pečiatky ministerstva. Na obálke vyznačte Grantový program pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe.

Poštová adresa:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
sekcia vysokých škôl
Stomová 1
813 30 Bratislava 1

Podateľňa:
Pondelok až piatok: 8.00 - 14.00 hod.
Obedná prestávka: 12.00 - 12.30 hod.

Vyplnenú žiadosť v elektronickej podobe spolu s naskenovanými prílohami je potrebné zaslať na e-mailovú adresu odbor.vsv@minedu.sk. Maximálna veľkosť žiadosti spolu s prílohami je 7 MB.

Podporované študijné oblasti a ponúkané pozície

Tým, že cieľom grantového programu je posilňovanie analytických kapacít verejnej správy, uprednostňuje sa podpora štúdia v nasledujúcich oblastiach: ekonómia, matematika, štatistika a verejná politika. V roku 2014 sa uskutočňuje výber na 11 možných pozícií. Záujem o získanie štipendistu vyjadrili:

• Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - Inštitút stratégie – preferencia na oblasť dopravnej politiky,
• Ministerstvo hospodárstva SR - Odbor strategických investícií,
• Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR - Analytické centrum,
• Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR - Sekcia sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia,
• Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR - Inštitút vzdelávacej politiky,
• Ministerstvo vnútra SR – Odbor kontrolingu sekcie ekonomiky,
• Ministerstvo vnútra SR – Analyticko-metodická jednotka verejnej správy – preferencia na problematiku ESO,
• Ministerstvo zdravotníctva SR - Inštitút zdravotníckej politiky,
• Ministerstvo životného prostredia SR - Odbor ekonomických nástrojov a analýz,
• Úrad priemyselného vlastníctva SR – preferencia je patentový expert,
• Úrad priemyselného vlastníctva SR – expert na patentové právo.

Preferencia je uvedená len v prípade tých pozícií, kde rezort špecifikoval záujem o odborníka na konkrétnu agendu, ktorá je v jeho kompetencií a táto nie je zrejmá zo samotného názvu organizačného útvaru, a pod.

Výberový proces

Výber oprávnených žiadateľov bude prebiehať v dvoch kolách. Prvému kolu bude predchádzať posúdenie žiadostí z hľadiska súladu kritérií s výzvou a administratívna kontrola žiadostí.
V prípade doručenia chybnej alebo neúplnej žiadosti bude žiadateľ e-mailom vyzvaný na opravenie alebo doplnenie žiadosti, a to v lehote troch pracovných dní od vyzvania. Žiadosť, ktorá nebude opravená alebo doplnená v uvedenej lehote, bude z hodnotiaceho procesu vyradená. Rovnako bude z hodnotiaceho procesu vyradená žiadosť, ktorá nie je v súlade s kritériami výzvy.

Prvé kolo

Žiadosti, ktoré splnia formálne požiadavky, budú posúdené dvomi externými hodnotiteľmi, na základe nasledujúcich kritérií:

• umiestnenie študijnej oblasti v rebríčku Times Higher Education 2013/14,
• relevantnosť študijného programu k cieľom grantového programu a vo vzťahu k budúcej pracovnej pozícii,
• celkové študijné náklady,
• životopis a motivačný list.

Do druhého kola postúpia žiadatelia, ktorí získajú v prvom kole najvyšší počet bodov, pričom počet postupujúcich žiadateľov bude dvojnásobne vyšší ako počet ponúkaných štátnozamestnaneckých miest. Ak bude celkový počet žiadateľov nižší ako dvojnásobok ponúkaných štátnozamestnaneckých miest, do druhého kola postupujú všetci žiadatelia, ktorí splnili formálne kritéria zadefinované vo výzve.

Druhé kolo

O konečnom pridelení grantu rozhodne výberová komisia na základe osobného pohovoru, ktorý je plánovaný na 31. júla 2014 (streda). Termín je orientačný a ministerstvo školstva si vyhradzuje právo termín konania osobných pohovorov zmeniť. Pozvánka na pohovor bude vybraným žiadateľom zaslaná e-mailom minimálne tri pracovné dni pred jeho konaním. Pohovor sa uskutoční v Bratislave, presné miesto a čas budú oznámené v pozvánke.

Výberová komisia bude zložená zo zástupcov ministerstiev/ústredných orgánov štátnej správy, ktoré budúce pracovné pozície ponúkajú. Predsedom komisie bude zástupca ministerstva školstva.

Členovia komisie zohľadnia celkový profil uchádzača a jeho vystupovanie, pričom každý člen komisie bude uchádzačov hodnotiť samostatne v súlade s preferenciami ministerstva/ústredného orgánu štátnej správy, ktoré zastupuje.

Na pridelenie štipendia neexistuje právny nárok. Na ponúkanú pozíciu nemusí byť vybraný žiadny zo žiadateľov.

Trvanie podpory a výška štipendia

Štipendium môže podporiť najviac štyri semestre/šesť trimestrov štúdia. Štipendisti môžu študovať aj programy, ktoré trvajú dlhšie ako dva roky. V takomto prípade ale štipendium podporí najviac dva roky štúdia a zvyšok si musí uchádzač hradiť z vlastných zdrojov, bez dopadu na celkovú dobu viazanosti.

Plánovaný objem finančných prostriedkov vyčlenených na podporu študentov hlásiacich sa o štipendium na akademický rok 2014/15 je 81 000 EUR. Počet udelených štipendií bude závisieť od finančnej náročnosti jednotlivých študijných programov a od výšky ostatných nákladov spojených so štúdiom.

Štipendium pokryje nasledovné náklady spojené so štúdiom: školné, životné náklady, cestovné, náklady na študijné pomôcky a cestovné poistenie.

O štipendium sa môžu uchádzať aj žiadatelia, ktorí už majú časť študijných nákladov pokrytú z iných finančných zdrojov. Tento fakt nemá vplyv na záväzok štipendistu odpracovať tri roky v štátnej správe. Pri posudzovaní celkových študijných nákladov sa v takomto prípade zohľadní len čiastka, o ktorú sa uchádza v rámci tohto grantového programu.

Štipendium na školné slúži na úhradu školného a poplatkov spojených so štúdiom uhrádzaných vysokej škole. Na základe podkladov od žiadateľa tieto platby uhradí ministerstvo priamo na účet vysokej školy. V prípade, že žiadateľ už školné na akademický rok 2014/2015 uhradil, bude mu na základe relevantných dokladov táto úhrada refundovaná.

Štipendium na životné náklady sa bude poskytovať vo výške štipendií poskytovaných študentom v Národnom štipendijnom programe podľa štátu štúdia. Štipendium sa poskytuje najviac počas desiatich mesiacov v priebehu jedného akademického roka.

Štipendium na cestovné náklady sa poskytne na dve jednosmerné cesty alebo jednu spiatočnú cestu štipendistu do a z miesta štúdia počas jedného akademického roku v závislosti od jeho skutočných výdavkov. Hodnota štipendia na cestovné náklady pre študentov študujúcich na európskych univerzitách sa stanovuje na max. 300,-EUR/rok, pre študentov študujúcich na univerzitách mimo Európy na max. 1500,-EUR/rok.

Štipendium na študijné pomôcky bude vo výške 200 EUR na rok podpory.

Štipendium tiež pokryje náklady na cestovné poistenie počas trvania štúdia v obvyklej cene.

Žiadosť a povinné prílohy

Žiadosť sa predkladá na formulári, ktorý je súčasťou tejto výzvy.

Povinnou súčasťou papierovej aj elektronickej žiadosti sú nasledujúce prílohy:
1. kópia potvrdenia o prijatí alebo štúdiu na vybranej zahraničnej vysokej škole,
2. kópia potvrdenia o oficiálnej výške školného,
3. podpísaný štruktúrovaný životopis,
4. podpísaný motivačný list (max. 2 strany formátu A 4, písmo Times New Roman veľkosti 12, s informáciami prečo sa žiadateľ rozhodol študovať na danej vysokej škole, akú má predstavu o svojom uplatnení v štátnej správe a ako pri tomto uplatnení využije získané vzdelanie a aké vlastnosti/zručnosti z neho robia najvhodnejšieho kandidáta),
5. kópiu diplomu z doteraz najvyššieho dosiahnutého vzdelania a ďalších relevantných dokladov o vzdelaní (jazykové certifikáty a pod.),
6. súhlas so spracovaním osobných údajov.

K dokumentom, ktoré nie sú vyhotovené v štátnom, resp. v anglickom jazyku, je potrebné priložiť aj ich preklad do štátneho jazyka. Nevyžaduje sa úradný preklad, resp.  úradný preklad.

Zverejnenie výsledkov

Oznámenie celkových výsledkov výberového procesu sa predpokladá do jedného týždňa od zasadnutia výberovej komisie.

Výsledky spolu s dosiahnutým počtom bodov budú jednotlivcom oznámené úradným listom. Uchádzačom, bude oznámené udelenie štipendia, bude spolu s oznámením zaslaný aj návrh zmluvy.

Zoznam všetkých uchádzačov spolu s dosiahnutým počtom bodov a pracovnou históriou v štátnej správe bude zverejnený na webovej stránke ministerstva.

Práva a povinnosti podporených štipendistov

S vybranými uchádzačmi o štipendium bude uzatvorená zmluva o udelení štipendia a spolupráci. Zmluva bude obsahovať záväzok ministerstva školstva uhradiť náklady štúdia a záväzok príslušného ministerstva/ústredného orgánu štátnej správy, ktoré o vybraného uchádzača prejavilo záujem, poskytnúť štipendistovi po ukončení štúdia štátnozamestnanecké pracovné miesto. Štipendista sa podpísaním zmluvy zaviaže, že za odplatu odpracuje najmenej tri roky na ponúknutej pracovnej pozícii v štátnej správe.


Po uzatvorení zmluvy ministerstvo uhradí školné a poplatky spojené so štúdiom na akademický rok 2014/2015 a začne poskytovať štipendistovi štipendium na jednotlivé štvrťroky štúdia.

V prípade, že v čase predpokladaného nástupu štipendistu na dohodnutý rezort vznikne komplikácia, pre ktorú ho nebude možné zamestnať, bude sa hľadať jeho možnosť umiestnenia na inom ministerstve/ústrednom orgáne štátnej správy. Štipendista sa zmluvne zaviaže akceptovať aj ponúknutú alternatívu.

Ak príslušné ministerstvo/ústredný orgán štátnej správy nebudú môcť štipendistovi po úspešnom ukončení štúdia ponúknuť štátnozamestnanecké miesto a ani iné ministerstvá/ústredné orgány štátnej správy neprejavia záujem o jeho zamestnanie, štipendistovi zanikne zmluvne viazaná povinnosť odpracovať vo verejnej správe tri roky, alebo vrátiť finančné prostriedky v sume poskytnutého štipendia.

V prípade, že štipendista z vlastného zavinenia odpracuje vo verejnej správe menej ako tri roky alebo nezíska vysokoškolské vzdelanie, na ktoré mal poskytnuté štipendium, bude povinný vrátiť finančné prostriedky v sume poskytnutého štipendia, pričom nesplatená časť sa bude úročiť vo výške úrokovej sadzby, ktorou poskytuje študentom pôžičky Fond na podporu vzdelávania. Lehota splatnosti bude určená v zmluve.

Štipendium sa v rámci grantovej schémy de facto poskytuje ako pôžička, ktorá je za stanovených podmienok bezúročná a s odkladom splácania. Okrem toho, za každý mesiac, ktorý štipendista po skončení štúdia odpracuje vo verejnej správe (na dohodnutej pozícií), mu bude odpustená 1/36 istiny.

Povinnosťou štipendistu bude tiež poskytovanie správ o priebehu jeho štúdia v pravidelných 6-mesačných intervaloch.

Inštitúcia môže vyžadovať od štipendistu účasť na letnej stáži. Takáto podmienka ako aj rozsah stáže budú upravené v zmluve.

Ďalšie informácie

V prípade akýchkoľvek ďalších otázok kontaktujte odbor vysokoškolského vzdelávania  na e-mailovej adrese odbor.vsv@minedu.sk.

Doplňujúca informácia

Návrh grantového programu bol schválený 7. mája 2014 uznesením vlády SR č. 210/2014. Grantový program sa vytvára v súlade s úlohou č. 108 Akčného plánu Národného programu reforiem Slovenskej republiky 2013 a je súčasne aj napĺňaním odporúčaní pre Slovensko z júnového summitu Európskej rady 2013 zlepšiť kvalitu verejnej administratívy vrátane posilnenia analytických kapacít kľúčových ministerstiev. Schéma nadväzuje na grantový program Štipendium M. R. Štefánika (2006-2008), ako aj jeho obnovené poskytovanie v roku 2011.

Súbory na stiahnutie

Skočiť na začiatok stránky