Navigácia

Základné informácie

Podporuje akademické mobility v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe, prispieva k európskej integrácii a zdôrazňuje regionálne špecifiká. Umožňuje rozvíjať spoluprácu slovenských a zahraničných vysokých škôl pomocou vytvárania akademických sietí, v rámci ktorých sa uskutočňuje vedecko-výskumná spolupráca a realizujú sa mobility študentov, doktorandov a vysokoškolských učiteľov. Prioritou je rozvoj spoločných študijných programov vedúcich k dvojitým alebo spoločným diplomom a k spoločnému vedeniu diplomových a dizertačných prác. V rámci programu CEEPUS je takisto možné realizovať exkurzie a letné školy, koordinačné stretnutia a jazykové kurzy, ktoré dopĺňajú odbornú a vedeckú spoluprácu medzi partnerskými univerzitami.

V súčasnosti sa programu aktívne zúčastňujú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Chorvátsko, Maďarsko, Macedónsko, Moldavsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko a Srbsko. Od akademického roku 2009/2010 je do programu zapojená aj Univerzita v Prištine v Kosove, od akademického roku 2011/2012 do programu pristúpilo aj Moldavsko.

Program sa začal realizovať na základe Dohody o programe CEEPUS, ktorá vstúpila do platnosti 1. decembra 1994. Slovensko patrí k zakladajúcim členom programu. Členské krajiny programu 25. marca 2010 podpísali novú dohodu o pokračovaní programu CEEPUS III, ktorá vstúpila do platnosti 1. mája 2011 na ďalšie programovacie obdobie 7 rokov – https://www.minedu.sk/dohoda-o-stredoeuropskom-vymennom-programe-pre-univerzitne-studia-ceepus-iii/

Program CEEPUS sa vyznačuje pomerne nízkou administratívnou náročnosťou, má vytvorený funkčný a efektívny systém riadenia a podávania informácií.

Orgány programu CEEPUS

Spoločný výbor ministrov - zložený z ministrov všetkých zúčastnených krajín; zodpovedá za prijímanie rozhodnutí nevyhnutných pre implementáciu a zlepšovanie programu; schvaľuje hodnotiace správy o programe a prijíma rozhodnutia pre reštrukturalizáciu programu. Stretáva sa raz za dva roky. Každá krajina prijíma záväzok o počte štipendijných mesiacov v príslušnom akademickom roku (tzv. kvóty), na ktoré vyčlení potrebný rozpočet.

Národná komisia - je orgán zostavený zo zástupcov vysokoškolských učiteľov a ostatných expertov Národnej kancelárie programu CEEPUS. Jej cieľom je urobiť výber prihlášok na vytvorenie alebo pokračovanie akademickej siete. Víťazní kandidáti postupujú ďalej do záverečného výberového konania zabezpečovaného medzinárodnou komisiou.

Medzinárodná komisia - je vytvorená zo zástupcov národných kancelárií a expertov z každej členskej krajiny.

Centrálna kancelária programu CEEPUS - zriadená vo Viedni; je nestranným členom a pri rozhodovaní o výbere sa nezúčastňuje hlasovania. Generálny tajomník kancelárie je volený na obdobie 5 rokov na základe návrhu, ktorý predkladá Rakúsko. Centrálna kancelária funguje ako koordinačné a hodnotiace pracovisko

Národná kancelária programu CEEPUS - je založená v každej členskej krajine. Každá krajina rozhoduje o rozpočte, ktorý prideľuje na fungovanie kancelárie, ako aj na financovanie mobilít.

Úlohou Národnej kancelárie je:

  • propagovať program vo svojej krajine v úzkej spolupráci s centrálnou kanceláriou a ostatnými národnými kanceláriami členských krajín,
  • prijímať prihlášky,·
  • pripravovať stretnutia národnej komisie,
  • pripravovať výberové konanie pre prihlášky do sietí na národnej úrovni,
  • udeľovať štipendiá,
  • zabezpečovať prijatie zahraničných štipendistov v koordinácií s prijímajúcimi univerzitami,
  • zabezpečovať platby štipendií prichádzajúcim zahraničným štipendistom,·
  • zabezpečovať refundáciu cestovného pre odchádzajúcich slovenských štipendistov,
  • prijímať správy z mobilít – štipendijných pobytov slovenských štipendistov,·
  • pripravovať národné správy,
  • zabezpečovať hodnotenie programu na národnej úrovni.

Na Slovensku je Národná kancelária programu CEEPUS v SAIA, n. o..

Viac informácií o CEEPUSe

www.ceepus.saia.sk

www.ceepus.info

 

Skočiť na začiatok stránky