Navigácia

Slovensko má novú Mládežnícku delegátku OSN 2019/2020

      V ďalšom ročníku programu Mládežníckeho delegáta/tky v OSN (UN Youth Delegates Programme) bude záujmy mladých ľudí zo Slovenskej republiky na rokovaniach OSN zastupovať po Dominikovi Porvažníkovi aktívna mladá žena Petra Pauerová. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Asociáciou krajských rád mládeže (AKRAM) obnovilo projekt Mládežníckeho delegáta/tky v roku 2018, po päťročnej prestávke.
     V priebehu júna sa uskutočnili dve náročné kolá výberového procesu, ktorého víťazkou sa stala Petra, študentka ruského jazyka v interkultúrnej a obchodnej komunikácii a euroázijských štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Petra je tiež aktívna v medzinárodnej dobrovoľníckej organizácii AIESEC, najmä v oblasti marketingu či organizácie konferencií.
      Do prvého kola sa na základe verejnej výzvy zapojilo 26 kandidátov a kandidátok, ktorí okrem životopisu a popisu výkonu svojho mandátu museli preukázať líderské schopnosti, charakternosť a vedomosti o danom sektore v eseji na tému: „How can young people contribute to current global problems solutions? In your response, you may consider the discrimination of marginalized groups, the refugee and migration crisis, climate change, gaps in the Agenda 2030 implementation, war conflicts among other issues you deem important“. 
     Do druhého kola, ktoré prebiehalo formou pohovoru za účasti zástupcov MŠVVaŠ SR, MZVaEZ SR, AKRAM, IUVENTY a mládežníckeho delegáta SR v OSN 2018/2019 Dominika Porvažníka, postúpilo šesť najlepších uchádzačov podľa bodového ohodnotenia podkladov. Všetci preukázali veľmi dobré znalosti OSN a Cieľov udržateľného rozvoja, mali rozsiahli skúsenosti s prácou s mládežou a dobrovoľníctvom a motiváciu reprezentovať slovenskú mládež na pôde OSN a odovzdávať jej nadobudnuté skúsenosti.

Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky