Rezort školstva vypracoval moderné zásady Flexi stravovania v školských jedálňach

16.10.2019

     Znižovanie podielu živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov i zvyšovanie podielu čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. To sú hlavné zásady zmien, ktoré v oblasti školského stravovania pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
     Nedávno schválené dokumenty Materiálno-spotrebné normy Flexi a Aplikácia metodiky princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie v kontexte Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Nutričného modelu Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj v súlade s revidovaným materiálom Ministerstva zdravotníctva SR Odporúčané výživové dávky (z roku 2015). Súčasne sa aj na základe požiadaviek rodičovskej verejnosti rozširujú možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou.
     Proces realizácie metodiky „Flexi stravovania“ bude v prvej etape realizovaný vo vybraných zariadeniach školského stravovania a následne v druhej etape od 1. septembra 2020 bude na dobrovoľnej báze pre všetky zariadenia školského stravovania v Slovenskej republike.
     Hlavným cieľom „Flexi stravovania“ je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Nutričný model) v podobe:

- znižovania podielu živočíšnych zdrojov bielkovín, znižovanie obsahu tukov, soli a pridaného cukru v stravovaní detí,
- vytvorenia metodiky postupov pre zvyšovanie podielu rastlinného zdroja bielkovín a
- zvyšovania podielu čerstvého ovocia a zeleniny z regiónov a zeleninových príloh.

     Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov sú určené predovšetkým pre vekové kategórie stravníkov v rámci jednozmennej prevádzky zariadenia školského stravovania s podávaním desiaty + obeda + olovrantu v rámci samoobslužného režimu pre žiakov základnej školy a strednej školy. V prípade požiadavky rodičov je na rozhodnutí zriaďovateľa, či Flexi jedálny lístok zavedie aj pre deti materských škôl.
     Podmienkou pre aplikáciu Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov na báze zníženia živočíšnych zdrojov bielkovín a zvýšenia rastlinných zdrojov bielkovín v potravinách určených pre stravovanie detí a žiakov v školách bude povinnosťou zvýšiť aj sledovanie plnenia hodnôt železa okrem ostatných živín uvedených v tabuľkách výživových hodnôt Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré sú pre zdravý vývin dieťaťa nevyhnutné.

HORIZONT 2020 Múzeum školstva a predagogiky v Bratislave Múzeum špeciálneho školstva v Levoči Ministerstvo školstva na facebooku