Navigácia

Konala sa súťaž o Kuchára roka 2016

     Štátny inštitút odborného vzdelávania a Klub mladých kuchárov a čašníkov vyhlásili súťaž o titul „Kuchár roka 2016“, ktorá sa konala 29. januára v rámci veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe. Cieľom bolo nielen prezentovať nadanie a kreativitu mladých ľudí, ale tiež motivovať talentovaných žiakov pre budúce povolanie.
     Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, podporilo odborné zručnosti a kulinárske nadanie mladých ľudí pod vedením Martina Kovarského z Klubu mladých kuchárov a čašníkov.
     Žiaci stredných škôl a hotelových akadémií z celého Slovenska študujúcich odbor kuchár mali možnosť získať titul „Kuchár roka 2016“ a zabezpečiť si tak postup do medzinárodného kola súťaže Skills vo Švédsku. Z celkového počtu 30 sa do finále prebojovalo 9 najlepších.
     V súťaži dvojíc kuchár a pomocník si v bratislavskej Inchebe zmeralo sily 18 žiakov, ktorí v časovom limite dvoch hodín vytvorili zaujímavý kulinársky zážitok vo forme teplého pokrmu s prílohami.
     Úlohou súťažiacich bolo na základe zadania povinnej suroviny vymyslieť recept a odbornú komisiu presvedčiť o svojej zručnosti a kreativite. Vedomosti, ktoré nadobudli počas štúdia, museli pretaviť do prípravy správne ochuteného a nápadito naservírovaného jedla v prostredí reálneho moderného kuchynského štúdiá s potravinárskymi  surovinami z mistery boxu.
     Členmi  odbornej komisie boli  známe profesionálne osobnosti gastronómie  a to Martin Kovarský, Pavol Erazmus, Marek Madzík a Marek Svoboda.  
     Najlepšie umiestnenie získali žiaci, ktorí dokázali vytvoriť moderné slovenské jedlo s využitím nových  pracovných postupov a zaujímavých kulinárskych úprav. Víťazmi sa stali Matej Čereš zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, Ladislav Floreán zo Súkromnej strednej odbornej školy HOST v Bratislave a tretí v poradí Emil Daniš zo Súkromnej strednej odbornej školy – Gastroškola v Bratislave.   


Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky