Navigácia

Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni - je čas prispôsobiť sa moderným stravovacím trendom

Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl detí, s ktorým súvisí nielen pohyb, ale aj vyvážený výdaj a príjem energie v strave. Rezort školstva preto podniká 3 kroky k tomu, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál v školských jedálňach.

minister školstva Branislav Gröhling

„Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling.
Prvým krokom je revízia materiálno spotrebných noriem a receptúr, ktorá je platná od začiatku školského roka a je uverejnená na webovej stránke ministerstva školstva. Revíziou receptúr rezort školstva reagoval na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania Rady EÚ, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) a európskych spoločností pre výživu. „Napríklad, zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá,“ uviedla poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.
Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. „Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ doplnila Halgašová.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „My sme vyčlenili v predchádzajúcom období 2,75 mil. eur na to aby sme dokázali obnoviť nejakým spôsobom školské jedálne – takto sme pomohli 570 jedálňam na celom Slovensku, ktoré si mohli zakúpiť vybavenie. Aj týmto chceme pomôcť pracovníkom v školských jedálňach,“ dodal minister.

Tretím krokom je vzdelávanie personálu školských kuchýň. Rezort školstva ešte minulý školský rok spustil projekt Školská jedáleň, ktorého cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. „Budeme pokračovať ďalej, ale súčasne cez naše priamoriadené organizácie, Metodicko-pedagogické centrum chceme pripraviť vzdelávanie ohľadom zdravého stravovania,“ uzavrel Gröhling.


Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky