Navigácia

Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023

December 2023

V decembri  2023 boli poskytnuté finančné prostriedky na dofinancovanie nákladov na energie spotrebované v roku 2023 na základe doteraz nepokrytých požiadaviek zriaďovateľov škôl a štátnych školských zariadení.

Podmienkou poskytnutia finančných prostriedkov bol vstup zriaďovateľa do dohodovacieho konania.

Upozorňujeme školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, VÚC, cirkevných a súkromných zriaďovateľov, aby v prípade nevyčerpania týchto finančných prostriedkov si ich preniesli do budúceho kalendárneho roka a minuli ich na energie najneskôr do 31.3.2024.

Prehľad poskytnutých finančných prostriedkov je uvedený nižšie v časti „Súbory na stiahnutie“.

24. november 2023

Po ukončení elektronického zberu údajov „Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023“ za obdobie január - október 2023 boli prostredníctvom RÚŠS zosumarizované požiadavky škôl a štátnych školských zariadení („ŠZ“) na dofinancovanie predpokladaných nákladov na energie v období október – december 2023.

Podkladom pre stanovenie navrhovanej sumy finančných prostriedkov boli údaje o

  • skutočných nákladoch za energie spotrebované v mesiacoch 1-9/2023 uhradené do 30.9.2023,
  • predpokladaných nákladoch za energie v mesiacoch 10-12/2023, ktoré bude potrebné uhradiť do konca roka 2023,
  • minimálnej výške požiadavky školy alebo ŠZ na poskytnutie finančných prostriedkov,
  • odporúčanej výške na poskytnutie finančných prostriedkov zo strany RÚŠS.

Podmienkou poskytnutia finančných prostriedkov bol vstup zriaďovateľa do dohodovacieho konania.

Pri posudzovaní požiadaviek bola zohľadnená výška odporúčania RÚŠS, objem finančných prostriedkov na 1 žiaka školy vrátane finančných prostriedkov už poskytnutých v rámci 6 kôl dohodovacieho konania Finančná pomoc v plnej miere.

Upozorňujeme školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, VUC, cirkevných a súkromných zriaďovateľov, aby v prípade nevyčerpania týchto finančných prostriedkov si ich preniesli do budúceho kalendárneho roka a minuli ich na energie najneskôr do 31.3.2024.

Prehľad poskytnutých finančných prostriedkov je uvedený nižšie v časti „Súbory na stiahnutie“.

10. november 2023

V 6. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 sa zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnú finančné prostriedky na energie spotrebované od apríla do októbra 2023 na základe údajov z formulára vyplneného do 31.10.2023.

6. november 2023

V súvislosti s ukončením zberu údajov „Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023“ za mesiace apríl – október k 30.10.2023 uskutočňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR dohodovacie konanie podľa § 8c ods. 1 písm. a) zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov na dofinancovanie normatívnych finančných prostriedkov na úhradu nákladov na energie spotrebované v roku 2023.

V dohodovacom konaní majú školy možnosť žiadať o dofinancovanie predpokladaných nákladov za energie v mesiacoch október až december 2023, ktoré bude škola musieť uhradiť do konca roka 2023.

V žiadosti o DK budú školy vypĺňať údaje nasledovne:

  • v stĺpci Skutočné náklady za energie spotrebované v mesiacoch 01-09/2023 uhradené do 30.9.2023“ je potrebné uviesť výšku nákladov za energie, ktoré boli uhradené do 30.9.2023. Pri vypĺňaní uvedeného údaju je potrebné vychádzať z účtovníctva školy;
  • v stĺpci Predpokladané náklady za energie v mesiacoch 10-12/2023, ktoré bude potrebné uhradiť do konca roka 2023“ uvedie škola očakávanú výšku nákladov na energie, ktoré bude potrebovať uhradiť do konca roka 2023;
  • v stĺpci „Minimálna požiadavka na poskytnutie finančných prostriedkov, ktoré škola potrebuje uhradiť v roku 2023 a nemá k dispozícii finančné zdroje“ uvedie škola výšku finančných prostriedkov, ktoré žiada dofinancovať. Pri stanovení výšky požiadavky zohľadní škola finančné zdroje, ktoré má k dispozícii na uhradenie nákladov na energie a uvedie iba nutnú požiadavku na pokrytie chýbajúcich finančných zdrojov na úhradu nákladov na energie.

Upozorňujeme, že do DK školy neuvádzajú:

  • náklady na úhradu nedoplatku za energie spotrebované v roku 2022,
  • náklady, ktoré budú hradené v roku 2024 ( napr. vyúčtovanie za rok 2023...).

Škola, ktorá sa zapojila do 6. kola zberu údajov „Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023“, predloží žiadosť o DK až po zverejnení výsledkov 6. kola zberu údajov. Ak boli škole v tomto kole poskytnuté finančné prostriedky, je potrebné ich zohľadniť pri stanovení požiadavky na dofinancovanie finančných prostriedkov prostredníctvom tohto DK.

Žiadosti predkladajú školy prostredníctvom svojho zriaďovateľa príslušnému regionálnemu úradu školskej správy.

Vzor žiadosti o dohodovacie konania sa nachádza v časti „Súbory na stiahnutie“.

25. októbra 2023

V nadväznosti na blížiaci sa koniec kalendárneho roka a potrebu škôl dostať finančné prostriedky aj na pokrytie cien energií v posledných mesiacoch roka, Vás informujeme, že zber údajov „Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023“ prostredníctvom elektronického formulára za mesiace apríl – október bude ukončený dňa 30. októbra 2023.

Následne bude vyhlásené dohodovacie konanie na doručenie finančnej pomoci školám a školským zariadeniam za mesiace október – december v súvislosti s dofinancovaním prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií.

V dohodovacom konaní budú školy vypĺňať údaje o skutočných a očakávaných výdavkoch na energie do konca kalendárneho roka 2023. Žiadosti budú predkladať prostredníctvom svojho zriaďovateľa príslušnému regionálnemu úradu školskej správy.

Všetky podrobnosti o uvedenom  dohodovacom konaní zverejní MŠVVaŠ SR po vyhodnotení VI. kola zberu údajov tak, aby finančná pomoc na energie bola doručená školám všetkých zriaďovateľov a školským zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti RÚŠS najneskôr začiatkom decembra 2023.

16. októbra 2023

V 5. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 sa zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnú finančné prostriedky na energie spotrebované od januára do augusta 2023 na základe údajov z formulára vyplneného do 18.9.2023.

September 2023

Zber údajov „Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023“ za mesiace január až marec 2023 bude vzhľadom na dostatočne dlhú dobu predkladania žiadostí o finančnú pomoc ukončený dňa 15. septembra 2023. Z uvedeného dôvodu školy financované priamo zo štátneho rozpočtu (základné, stredné, špeciálne školy a všetky ich súčasti) v zriaďovateľskej pôsobnosti všetkých zriaďovateľov a špeciálne materské školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti RÚŠS, môžu vyplniť formulár za uvedené mesiace do uvedeného dátumu, avšak najneskôr do 15. septembra 2023.

August 2023

V 4. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 sa zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnú finančné prostriedky na energie spotrebované od januára do júna 2023 na základe údajov z formulára vyplneného do 12.7.2023.

Jún 2023

V 3. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 sa zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnú finančné prostriedky na energie spotrebované od januára do apríla 2023 na základe údajov z formulára vyplneného do 25.5.2023.

V časti súbory na stiahnutie je uvedené sumárne vyhodnotenie dohodovacieho konania s objemom poskytnutých finančných prostriedkov jednotlivým školám a školským zariadeniam za všetky žiadosti vyhodnocované v tomto kole. Na samostatných hárkoch za jednotlivé mesiace je uvedené vyhodnotenie jednotlivých žiadostí s poskytnutou sumou alebo dôvodom neposkytnutia finančných prostriedkov.

V prípade, že správne vyplnené údaje boli na základe vykonaných kontrol vyhodnotené ako chybné, je potrebné opätovne vyplniť formulár na webe spolu so zaslaním skenov faktúr príslušnému RÚŠS na ich individuálne posúdenie. RÚŠS zašle ministerstvu skeny faktúr, ktoré dokazujú správnosť údajov v elektronickom formulári. Následne bude rozhodnutie ministerstva upravené.

Máj 2023

V 2. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 bola zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení vypočítaná výška finančnej pomoci na úhradu výdavkov na energie spotrebované v januári a februári 2023. Podkladom pre výpočet boli údaje, ktoré školy a školské zariadenia zadali do formulára na webovom sídle MŠVVaŠ v termíne do 12.4.2023.

Podmienkou poskytnutia finančných prostriedkov je vstup zriaďovateľa do dohodovacieho konania. Prehľad najčastejších chýb v zbere dát je uvedený dole v časti Marec 2023.

V súboroch na stiahnutie je zverejnený zoznam žiadateľov o dofinancovanie energií v 2. kole, pri úspešných žiadateľoch je zverejnená suma, ktorá im bude poskytnutá za mesiace január a február 2023, pri neúspešných žiadateľoch je uvedený dôvod neposkytnutia finančných prostriedkov.

V prípade, že správne vyplnené údaje boli na základe vykonaných kontrol vyhodnotené ako chybné, je potrebné opätovne vyplniť formulár na webe spolu so zaslaním skenov faktúr príslušnému RÚŠS na ich individuálne posúdenie. RÚŠS zašle ministerstvu skeny faktúr, ktoré dokazujú správnosť údajov v elektronickom formulári. Následne bude rozhodnutie ministerstva upravené.

Marec 2023

V 1. kole dohodovacieho konania na dofinancovanie prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023 boli zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnuté finančné prostriedky na úhradu výdavkov na energie spotrebované v januári 2023. Dohodovacie konanie bolo určené pre školy financované priamo zo štátneho rozpočtu, čiže pre školy v prenesenom výkone (základné, stredné a špeciálne školy a všetky ich súčasti).

Podkladom pre stanovenie navrhovanej sumy finančných prostriedkov boli údaje o spotrebe  a platbách za dodávky zemného plynu, elektrickej energie, tepla a tuhých palív za január 2023 a za rok 2022 zozbierané prostredníctvom elektronického formulára, ktorý je zverejnený na web stránke energie2023.iedu.sk. Údaje z formulára budú vyhodnocované na mesačnej báze. V prvom kole dohodovacieho konania mali subjekty možnosť vyplniť údaje za január 2023 v termíne do 13.3.2023.

Finančné prostriedky boli poskytnuté v prípade:

a) navýšenia jednotkovej ceny komodity v januári 2023 nad zastropovanú cenu v štruktúre:

  • 80% oprávnených nákladov bez DPH a poplatkov za spotrebovanú elektrickú energiu alebo zemný plyn z čiastky, ktorá presahuje zastropovanú cenu 199 €/MWh pri elektrickej energii alebo 99 €/MWh pri zemnom plyne prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR (MH SR) a
  • 20% oprávnených nákladov za spotrebovanú elektrickú energiu alebo zemný plyn z čiastky, ktorá presahuje zastropovanú cenu 199 €/MWh pri elektrickej energii alebo 99 €/MWh pri zemnom plyne vrátane DPH a poplatkov prostredníctvom Ministerstva financií SR (MF SR).

b)  navýšenia jednotkovej ceny komodity v januári 2023 v porovnaní s rokom 2022 nad rámec bodu a)

  • dofinancovanie navýšenia jednotkovej ceny v januári 2023 v porovnaní s priemernou jednotkovou cenou komodity v roku 2022 vrátane DPH a poplatkov prostredníctvom Ministerstva financií SR (MF SR).

Podmienkou poskytnutia finančných prostriedkov bol vstup zriaďovateľa do dohodovacieho konania.

Prehľad najčastejších chýb v zbere dát:

1. Nereálna jednotková cena komodity

Uvedená jednotková cena komodity je neprimerane nízka, alebo vysoká.

Je potrebné skontrolovať uvedené údaje za jednotkovú cenu elektriny, plynu a tepla bez DPH za január 2023 za jednotlivé odberné miesta ako aj celkový údaj za rok 2022. Do formulára treba zadať cenu za 1 MWh.

V prípade, že údaje boli vyplnené správne, je potrebné opätovne vyplniť formulár na webe spolu so zaslaním skenov faktúr príslušnému RÚŠS na ich individuálne posúdenie. RÚŠS zašle ministerstvu skeny faktúr tých škôl, ktoré dokazujú správnosť údajov v elektronickom formulári. Následne bude rozhodnutie ministerstva upravené.

2. Nesprávna spotreba, chýbajúci alebo nesprávny EIC/POD kód

V prípade vyúčtovacích faktúr ministerstvo overovalo správnosť identifikačných údajov odberných miest (EIC/POD kódy) a uvedenej spotreby elektrickej energie a zemného plynu u dodávateľov. Finančné prostriedky neboli poskytnuté v prípade chybne zadaného kódu, chýbajúceho kódu alebo nesprávnej spotreby elektrickej energie alebo plynu.

V prípade zálohových faktúr bola spotreba elektrickej energie, zemného plynu a tepla porovnávaná so spotrebou v roku 2022 a nesmela prekročiť 25% spotreby v roku 2022.

V prípade, že údaje boli vyplnené správne, je potrebné opätovne vyplniť formulár na webe spolu so zaslaním skenov faktúr príslušnému RÚŠS na ich individuálne posúdenie.  RÚŠS zašle ministerstvu skeny faktúr tých škôl, ktoré dokazujú správnosť údajov v elektronickom formulári. Následne bude rozhodnutie ministerstva upravené.

3. Duplicitne uvedené odberné miesto

Finančné prostriedky nebudú poskytnuté, ak bol formulár vyplnený viacnásobne za to isté odberné miesto a rovnaký mesiac.

4. Zadaná jednotková cena komodity neprekročila zastropovanú cenu ani nenarástla oproti roku 2022

V dohodovacom konaní sú poskytované finančné prostriedky v prípade navýšenia jednotkovej ceny komodity v januári 2023 nad jej zastropovanú cenu (199 € elektrická energia a 99 € plyn), alebo v porovnaní s priemernou cenou komodity v roku 2022. Keďže ani jedna z týchto podmienok nebola splnená, nemôžu byť finančné prostriedky poskytnuté. Škola v uvedenom prípade nie je oprávneným žiadateľom.

5. Nulová suma požiadavky na dofinancovanie v DK

Pokiaľ škola nežiada o dofinancovanie energií, nie je potrebné vypĺňať formulár.

6. Výsledná suma finančných prostriedkov je nižšia ako 50 €

Ak výsledná suma, ktorá by mala byť dofinancovaná prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR alebo Ministerstva financií SR za všetky komodity vychádza nižšia ako 50 €, finančné prostriedky nebudú poskytnuté.

Subjektom, ktorým nebudú poskytnuté finančné prostriedky z dôvodu neúplne alebo nesprávne vyplneného formulára, bude umožnené jeho opätovné vyplnenie.

Finančné prostriedky budú zriaďovateľom škôl a štátnych školských zariadení poskytnuté v rámci dohodovacieho konania podľa § 8c ods. 1 písm. a) zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní  základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov.

Prehľad úspešných a neúspešných žiadateľov o poskytnutie finančných prostriedkov je uvedený nižšie.

Súbory na stiahnutie

Skočiť na začiatok stránky