Navigácia

Základné informácie

Ide o špecializovanú organizáciu OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, ktorej cieľom je rozvíjať spoluprácu v oblasti výchovy a vzdelávania, spoločenských a prírodných vied, kultúry, ochrany kultúrneho a prírodného dedičstva a rozvoja informačno-komunikačných technológii. Vznikla v roku 1945 ako reakcia medzinárodného spoločenstva na Druhú svetovú vojnu, s cieľom budovania mieru v mysliach ľudí.

 

Československo bolo jedným so zakladateľských štátov UNESCO, Slovenská republika sa stala riadnym členom UNESCO 9. februára 1993 ako nástupnícky štát ČSFR.

 

Sídlom UNESCO je Paríž, Francúzsko.

 

Členské štáty

 

UNESCO má aktuálne 193 členských štátov, 11 pridružených členov (neautonómne teritória podľa definície OSN) a 2 pozorovateľov (Vatikán a Maltézsky rád). Na rozdiel od OSN sú členmi aj Cookove ostrovy a Niue, zatiaľ čo Lichtenštajnsko nie je členom. USA a Izrael oznámili svoje rozhodnutie opustiť organizáciu na jeseň 2017 s účinnosťou od januára 2019 , hoci finančné príspevky pozastavili už v roku 2011 v reakcii na prijatie Palestíny za riadneho člena UNESCO. Všetky krajiny majú rovnaké hlasovacie právo, neexistuje právo veta.

 

Orgány UNESCO

 

Generálna konferencia – stretáva sa raz za dva roky (na jeseň) a určuje priority na nasledujúce obdobie, schvaľuje rozpočet, prijíma nových členov a rozhoduje o zložení Výkonnej rady.

Výkonná rada – je zložená z 58 členov volených na obdobie 4 rokov, stretáva sa dvakrát ročne (na jar a na jeseň) a dohliada nad implementáciou programu a prijatých rozhodnutí.

Sekretariát – výkonný orgán, ktorý implementuje rozhodnutia Generálnej konferencie a Výkonnej rady UNESCO. Členený je do piatich programových sektorov – vzdelávanie, spoločenské vedy, kultúra, informácie a komunikácie Na jeho čele stojí generálna riaditeľka/generálny riaditeľ.

 

V súčasnosti je generálnou riaditeľkou UNESCO Audrey Azoulay z Francúzska - zvolená počas Generálnej konferencie v roku 2017.

 

UNESCO je jediná organizácia v systéme OSN, ktorá funguje na duálnom princípe: pri organizácii pôsobia Stále delegácie pri UNESCO a na národnej úrovni fungujú Národné komisie pre UNESCO, zodpovedné za implementáciu programov UNESCO v domácom prostredí. Slovenská komisia pre UNESCO pôsobí pri Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ako odborný poradná orgán vlády SR a úzko spolupracuje s relevantnými rezortmi, akademickou komunitou, mimovládnymi organizáciami a inými aktérmi v záujme napĺňania cieľov a programov UNESCO.

 

 

 

Dohovory SR a UNESCO

 

Dohovor o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva

Dohovor UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva

Dohovor UNESCO o kultúrnej diverzite

Medzinárodný dohovor proti dopingu v športe

 

UNESCO je depozitárom množstva medzinárodných dohôd, konvencii, odporúčaní a právnych dokumentov.

 

UNESCO tiež zastrešuje činnosť špecializovaných programov a medzivládnych výborov v oblasti hydrológie, geológie, ochrany životného prostredia a biosférických rezervácii, bioetiky, informačných technológii, spoločenských transformácii a množstva iných, v ktorých je Slovensko aktívne zastúpené.

 

Ďalšie informácie:

 

www.unesco.sk

https://en.unesco.org/

https://www.mzv.sk/zahranicna-politika/slovensko-v-osn/slovensko-v-unesco

Skočiť na začiatok stránky