Navigácia

Vyhlásenie výsledkov rozvojového projektu ENVIROPROJEKT 2012

V rámci výzvy na podávanie žiadostí o financovanie rozvojového projektu environmentálnej výchovy a vzdelávania ENVIROPROJEKT 2012 bolo Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR v stanovenom termíne predložených KŠÚ spolu 158 projektov s požiadavkou 340 767 € na ich realizáciu, čo je mnohonásobne vyššia požiadavka ako je vyčlenený objem finančných prostriedkov z rozpočtu kapitoly ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Z podaných projektov Medzirezortná komisia pre výber, hodnotenie a finančnú podporu environmentálnych projektov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vyradila 5 projektov, ktoré nesplnili formálne podmienky výzvy (neoprávnený žiadateľ – zriaďovateľ školského zariadenia alebo materskej školy). 

Najčastejšie nedostatky v projektoch boli nasledovné:  

  • slabá využiteľnosť projektu (časté jednorazové aktivity – napr. úprava areálu, exkurzie - bez koncepčného environmentálneho plánu školy),
  • nízka účasť žiakov na realizácii projektu (napr. chýbajú workshopy, projektové vyučovanie),
  • neprimeraná požiadavka finančných prostriedkov na vybavenie školy (napr. nákup dlažby, sadeníc, materiálu na stavbu altánku, fotoaparátov).

Z hodnotených 153 projektov komisia na zasadnutí dňa 26. apríla 2012 vybrala 28 projektov na pridelenie účelových finančných prostriedkov základným a stredným školám, ktorých zoznam a výšku pridelených finančných prostriedkov po schválení ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR uvádzame v tabuľke (pozri Zoznam vybraných projektov 2012).

Ďalšie projekty nemôžu byť v tomto roku podporené z dôvodu finančných podmienok (pridelený objem finančných prostriedkov na realizáciu projektov s environmentálnou problematikou je limitovaný – 60 000 €).

Finančné prostriedky sa poskytnú žiadateľom prostredníctvom príslušného KŠÚ a vyšším územným celkom prostredníctvom ministerstva v zmysle zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov, ktorým v zmysle zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podlieha aj zúčtovanie poskytnutých finančných prostriedkov. Škola je povinná pridelené finančné prostriedky použiť výlučne na zabezpečenie cieľa projektu v súlade s rozpisom rozpočtu. Prípadné porušenie podmienok použitia účelových finančných prostriedkov bude kvalifikované ako porušenie rozpočtovej disciplíny a sankcionované podľa zákona č. 523/2004 Z. z.

Školy umožnia členom komisie zhodnotiť realizáciu projektov, príp. pošlú pozvánky na realizované aktivity členom komisie (na adresu sekcie regionálneho školstva MŠVVaŠ SR).

Súbory na stiahnutie

Skočiť na začiatok stránky