Navigácia

Periodické hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti

Periodické hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti (ďalej len periodické hodnotenie), alebo Verification of Excellence in Research (skrátene VER), je peer-review hodnotením tvorivej činnosti slovenských vedeckých a výskumných inštitúcií (verejných vysokých škôl a verejných výskumných inštitúcií).

Prvé periodické hodnotenie bolo realizované v roku 2022 (skrátene VER 2022) za obdobie 2014-2019. V súčasnosti je pripravované ďalšie kolo Periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti za obdobie 2020-2024, ktorého výsledky budú zverejnené v roku 2026 (skrátene VER 2026).

Výsledkom periodického hodnotenia sú takzvané profily kvality pracovísk. Profil kvality informuje o úrovni výskumnej, vývojovej, umeleckej či inej tvorivej činnosti v rámci každej žiadosti podanej do periodického hodnotenia verejnými vysokými školami a verejnými výskumnými inštitúciami.

Celkový profil kvality je hodnotením výskumnej úrovne pracoviska ako celku, pričom pre každú žiadosť obsahuje percentuálne vyjadrenie v rámci každej z piatich úrovní kvality (1 – Svetová kvalita, 2 – Významná medzinárodná kvalita, 3 – Medzinárodná kvalita, 4 – Národná kvalita, 5 – Nezaradené). Pozrite si výsledky periodického hodnotenia VER 2022.

Úroveň slovenskej vedy je posudzovaná medzinárodnou vedeckou komunitou. Periodické hodnotenie prebieha v spolupráci so zahraničnými hodnotiteľmi, ktorými sú odborníci a odborníčky z univerzít alebo iných vedeckých, výskumných či umeleckých inštitúcií.

Oddelenie hodnotenia tvorivých činností oslovuje k spolupráci zahraničné inštitúcie za účelom získavania nominácií na hodnotiteľov a hodnotiteľky, z ktorých Rada pre periodické hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti navrhuje členov komisií pre každú z oblastí výskumu (projektové komisie) a zároveň pre každú zo skupín oblastí výskumu (odborové komisie).

Odborové komisie dohliadajú na proces hodnotenia projektových komisií a uplatňovanie kvalitatívnych kritérií hodnotenia. Na dodržiavanie formálnych kritérií dohliadajú predstavitelia MŠVVaM SR.

Jedným z rozdielov medzi prvým periodickým hodnotením VER 2022 a pripravovaným hodnotením VER 2026 je doplnenie dvoch okruhov hodnotenia. V porovnaní s VER 2022 sa vo VER 2026 budú v rámci každej žiadosti hodnotiť nielen výstupy tvorivej činnosti, ale aj spoločenský dopad vyplývajúci z tvorivej činnosti a tiež prostredie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti.

Podrobnejšie informácie o procese či princípoch hodnotenia v pilotnom alebo pripravovanom periodickom hodnotení sú dostupné na uvedených odkazoch VER 2022 a VER 2026.

Periodické hodnotenie je legislatívne ukotvené v § 26aa zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov. Administratívne periodické hodnotenie zastrešuje Oddelenie hodnotenia tvorivých činností Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

Periodické hodnotenie slúži na účely financovania a rozpisu dotácií verejným vysokým školám a verejným výskumným inštitúciám. Zároveň umožňuje identifikovať činnosť výskumných a tvorivých tímov a výsledky hodnotenia môžu byť informatívne napríklad aj pre budúcich študentov či zamestnancov pri výbere vysokej školy alebo výskumného pracoviska.

Podobne ako v iných európskych krajinách, napríklad v Taliansku, Nórsku alebo Portugalsku, sú inšpiráciou pre periodické hodnotenie overené zahraničné systémy hodnotenia vedy, najmä britský Research Excellence Framework (skrátene REF).

Nižšie je možné nájsť odkazy na:

  • podstránku VER 2026, ktorá obsahuje informácie súvisiace s pripravovaným periodickým hodnotením za obdobie 2020-2024,
  • podstránku VER 2022, ktorá obsahuje podrobnosti a materiály súvisiace s periodickým hodnotením za obdobie 2014-2019,
  • smernicu č. 36/2022 o periodickom hodnotení výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti,
  • kontaktné informácie.

O periodickom hodnotení sa môžete dočítať aj na Wikipédii.

Note: For information about the upcoming or the pilot Periodic Evaluation in English, please go to Periodic Evaluation of Research, Development, Artistic and Other Creative Activities - VER 2026 or Periodic Evaluation of Research, Development, Artistic and Other Creative Activities - VER 2022.

Skočiť na začiatok stránky