Navigácia

Budúci kuchári a cukrári ukázali svoje zručnosti na finále Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP a JUNIOR GASTRO CUP 2023

V celoštátnych kolách súťaže Skills Slovakia odboru kuchár a cukrár sa počas dvoch dní prezentovala gastronómia víťazmi semifinálových kôl, ktoré sa uskutočnili v januári na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch. Dvojčlenné tímy budúcich kuchárov a cukrárov sa na potešenie všetkých predstavili na celoštátnom finále prezenčne 20. – 21. apríla v bratislavskej Inchebe počas Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2023.

logo ŠIOV

Celoslovenské finále súťaže Skills Slovakia JUNIOR GASTRO METRO CUP, ktorý aktuálne datujeme 12. ročníkom, opäť poukázala na výnimočnosť, nadanie a talent žiakov.  Kuchár a cukrár sú odbory, ktoré dnes už právom patria medzi gastronomické umenie.  Úloha pripraviť moderný teplý pokrm a vychádzať  pritom z kulinárskych tradícií  svojho regiónu je pre mladých kuchárov výzvou ako ukázať šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu tohto odboru pred odbornou verejnosťou.

Taktiež cukrári, ktorí  sa predstavili  v treťom ročníku súťaže Danubius GASTRO JUNIOR  CUP v odbore cukrár svojimi skvelými múčnikmi za kuchármi nezaostávali invenciou, úžasnou vizážou a chuťou. Za úspechmi žiakov je rad učiteľov a partnerov z oblasti hospodárskej praxe gastronómie, ktorí so žiakmi systematicky pracujú a vedú ich k tomu,  aby ich výsledky oslovili aj náročného zákazníka.    

Členovia  odbornej hodnotiacej komisie prijali úlohu hodnotiť  objektívne podľa stanovených kritérií a precízne vnímali predvedené technologické postupy, chuť hotových jedál, kombinácie použitých surovín, konzistenciu, vône a úpravy zhotovených jedál a múčnikov.  Boli nimi pre kuchárov - Peter Duranský, víťaz národného kola prestížnej súťaže Bocuse d´Or Slovakia2021,  Ivan Vozár, člen Výkonného výboru SZKC, Daniel Melicherik expert EuroSkills. V odbore cukrár náročnú úlohu predsedu komisie vykonávala Mgr. Jozefína Zaukolcová , predsedníčka Klubu cukrárov SZKC a porotkyňa v TV relácii „Pečie celé Slovensko“  a členmi  Michal Baniar  a Bc. Viera Sebíňová

Na finále žiaci odboru kuchár pripravili  receptúru a kalkuláciu jedla s využitím povinnej suroviny  teľací brisket a teľací špik a okrem toho tesne pred súťažou bol na mieste odhalený malý „FOOD  box“ (utajené, skryté ďalšie suroviny) , z neho minimálne tri rôzne výrobky pod značkou METRO CHEF bolo nutné zahrnúť do pripravovaného súťažného jedla.

Kuchári vytvorili štyri rovnaké porcie moderného teplého predjedla – „Domáca pasta“ – na mieste pripravené cesto a štyri porcie  inovatívneho teplého pokrmu – hlavné jedlo  z teľacieho  mäsa (teľací brisket) s minimálne dvoma prílohami + teľací špik, v časovom limite 150 minút. Na finále žiaci odboru cukrár pripravili popis a prípravu múčnika – dezertu   6 ks „ ECLAIRS “ rovnakej chuti  avšak s dvoma rôznymi zdobeniami na povrchu podľa vlastného výberu, v časovom limite 150 minút.

Na prípravu  dezertu spolu s prílohami mali stanovený časový limit 150 minút. Povinnou surovinou pri dezerte  bola smotana Stand & Overun - Debic,  čokoláda Callebaut – Zeus Braun.  

Umiestnenie  odboru kuchár:

  1. miesto Ondrej Kulíšek a Martin Gálik,  Hotelová akadémia Žilina,
  2. miesto Martin Gažo a Dávid Brat SOŠ gastronómie a CR Nitra,  
  3. miesto  Dominik Bartók a Christofer Kováč, SOŠ hotelových služieb a obchodu , Zvolen  

 Umiestnenie  odboru cukrár:

1. miesto, Viliam Bajzík a Zuzana Chochlíková, Hotelová akadémia Piešťany,

  2. miesto Alexandra Dubravková a Karin Hauerová, Hotelová akadémia Žilina

  3. miesto Barbora Stanická, HALM Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš.

Ďakujeme súčasne partnerovi a gestorovi tohto ročníka súťaže Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov a ďalším partnerom z hospodárskej praxe a sponzorom, ktorí prispeli aktívne pri  realizácii  súťaže. To, že súťaž podporuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky  a odborným a metodickým gestorom je Štátny inštitút odborného vzdelávania dáva tomuto podujatiu svoju výnimočnosť a jedinečnosť.


Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky