Navigácia

6.11.2023 - Ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu pre národný projekt s názvom „Národný projekt Systémová podpora duševného zdravia a prevencie detí, žiakov a študentov cez systém poradenstva a prevencie“.

ps+eu+msvvas-sr_loga

Ministerstvo školstva z Programu Slovensko podporí zabezpečenie systémového a systematického prístupu k prevencii a sanácii duševného zdravia detí, žiakov a študentov prostredníctvom zariadení poradenstva a prevencie a špeciálnych výchovných zariadení.

Ministerstvo školstva vyhlásilo 6. novembra 2023 novú výzvu pre národný projekt s názvom „Národný projekt Systémová podpora duševného zdravia a prevencie detí, žiakov a študentov cez systém poradenstva a prevencie“

Mnohé faktory, vrátane pandémie Covid-19 mali rušivý dopad na každodenný život, čo sa v priebehu posledných rokov negatívne odzrkadlilo aj na stave duševného zdravia populácie nielen v slovenskom, ale aj globálnom meradle. Rezort školstva tak prostredníctvom eurofondov z Programu Slovensko reaguje na nevyhnutnú potrebu nastavenia systémového a systematického prístupu k prevencii pre zabezpečenie podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov cez systém poradenstva a prevencie.   

Národný projekt sa zameriava na celonárodnú dostupnosť a prístupnosť vzdelávaní, nástrojov a odborných materiálov pre pedagogických a odborných zamestnancov pôsobiacich v oblasti poradenstva a prevencie.

Prostredníctvom projektu sa nastaví systém podpory dlhodobo kľúčovej témy – systematického prístupu k prevencii na všetkých stupňoch podporných úrovní. Projekt do svojich aktivít zahŕňa aj odborných zamestnancov v špeciálnych výchovných zariadeniach, napríklad prostredníctvom zabezpečenia dostupnosti a prístupnosti nástrojov, metodík a videometodík, príručiek a podporných materiálov. Odborným zamestnancom sa tak prehĺbia potrebné špecifické zručnosti v oblasti prevencie, postupu v krízových situáciách a supervízii.

Národný projekt zabezpečí systematickú sanáciu duševného zdravia s dopadom na všetky deti, žiakov a študentov na Slovensku, prostredníctvom systému poradenstva a prevencie na národnej úrovni.   

Projekt bude implementovať Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (ďalej aj „VÚDPaP“), ktorý je príspevkovou organizáciou ministerstva školstva. VÚDPaP je zároveň jediným vedeckovýskumným a experimentálnym pracoviskom v Slovenskej republike pre komplexné skúmanie psychického vývinu detí a žiakov v norme i patológii od narodenia až po ukončenie prípravy na povolanie.  Indikatívna výška finančných prostriedkov alokovaných pre národný projekt je vo výške je 7 108 272 eur (zdroj EÚ)

Viac informácií o vyhlásenej výzve nájdete na: https://www.minedu.sk/6112023-vyzva-systemova-podpora-dusevneho-zdravia-a-prevencie-deti-ziakov-a-studentov-cez-system-poradenstva-a-prevencie/

Skočiť na začiatok stránky