Navigácia

27.09.2023 - Podpora modernizácie a zlepšenia stredného odborného školstva v Banskobystrickom a Prešovskom kraji

ps+eu+msvvas-sr_loga

Dňa 26. septembra 2023 boli na zasadnutí Komisie pri Monitorovacom výbore pre Program Slovensko 2021 – 2027 pre Cieľ 4 politiky súdržnosti EÚ schválené dva zámery národných projektov v gescii rezortu, ktoré prispejú k ďalšej podpore stredného odborného školstva na Slovensku. Oba národné projekty budú financované z finančných prostriedkov Európskeho sociálneho fondu plus, ktoré sú vyčlenené na podporu zručností a vzdelávania v gescii MŠVVaŠ SR.

Oba zámery  vychádzajú z podpory iniciatívy Európskej komisie, Svetovej banky a Slovenskej republiky s názvom Catching up regions (CURI) ako pomoc dobiehajúcim regiónom a  plynule nadväzujú na aktuálne realizované národné projekty CURI v rámci Operačného programu Ľudské zdroje v programovom období 2014 – 2020.

Zámerom národného projektu „Modernizácia stredoškolského vzdelávania v Banskobystrickom samosprávnom kraji“ je zvýšiť počet absolventov stredných odborných škôl v Banskobystrickom kraji, ktorí vyštudujú kvalitné odbory dopytované trhom práce v regióne, a ktorí budú vybavení prenositeľnými zručnosťami ako kritické myslenie, čitateľská, finančná, digitálna, matematická gramotnosť a mäkkými zručnosťami ako tímová práca, flexibilita. Projekt má za cieľ znížiť mieru predčasného ukončovania školskej dochádzky na stredných školách v kraji, zvýšiť počet žiakov v odboroch žiadaných na trhu práce, skvalitniť výučbu formou duálneho vzdelávania či nadviazať na kurikulárnu reformu ZŠ zameranú na zručnosti aj na stredných školách v kraji. Na realizáciu týchto aktivít je v rámci zámeru národného projektu vyčlenených viac než 9,88 mil. eur. Zapojených bude 11 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK.

Zámer národného projektu „Zlepšenie stredného odborného školstva v Prešovskom samosprávnom kraji II“ taktiež zabezpečí kontinuálnu podporu a zvyšovanie kvality odborného vzdelávania a prípravy prepojením vzdelávacieho systému s potrebami trhu práce a podporou inkluzívneho prostredia v školách Prešovského samosprávneho kraja. Aktivity zámeru národného projektu sú okrem iného zamerané na podporu činnosti Regionálnej platformy ako nástroja spolupráce so zamestnávateľmi, na vzdelávanie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov s dôrazom na inovačné, aktualizačné či neformálne  vzdelávanie. Projekt prispeje k inovácii školských vzdelávacích programov a materiálov, podpore inkluzívneho prostredia i podpore marketingových aktivít na zvýšenie záujmu žiakov o odborné vzdelávanie. Zapojených bude 10 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Alokácia určená na realizáciu tohto zámeru národného projektu je vo výške viac než 6,5 mil. eur.

Skočiť na začiatok stránky