Navigácia

19.07.2023 - Ministerstvo školstva je o krok bližšie ku kontinuálnej podpore pomáhajúcich profesií z Programu Slovensko

ps+eu+msvvas-sr_loga

Rezort školstva dňa 17. júla 2023 vyhlásil výzvu na národný projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3 a urobil tak ďalší procesný krok k podpore pomáhajúcich profesií od 1. septembra 2023. Ministerstvo školstva tak patrí medzi prvé rezorty, ktoré začínajú s podporou prostredníctvom Programu Slovensko. Vôbec prvý eurofondový projekt ministerstva školstva cez Program Slovensko s názvom „Podpora pomáhajúcich profesií 3“ (POP3) podporuje udržanie súčasných pozícií podporných tímov, pedagogických asistentov, pomocných vychovávateľov v materských, základných a stredných školách, ako aj školských digitálnych koordinátorov.

Projekt „Podpora pomáhajúcich profesií 3“  je aj reakciou na obrovský záujem škôl a potrebu financovania pomáhajúcich profesií na školách, ako aj veľký úspech zapojenia sa do  doteraz realizovaných schém podpory cez rôzne projekty zo zdrojov Európskej únie zameraných na rôzne formy vzdelávania. Prostredníctvom projektu sa nielen udržia, ale aj navýšia potrebné odborné pracovné pozície.

 

Prostredníctvom pôsobenia pedagogických asistentov, pomocných vychovávateľov, rodičovských asistentov či členov školských podporných tímov sa podporí zabezpečenie rovností príležitostí vo vzdelávaní. Dôležitou súčasťou projektu je aj pôsobenie školských digitálnych koordinátorov za účelom využívania digitálnych technológie ako prostriedku k zlepšeniu prístupu žiakov k vzdelávaniu a  digitálnej transformácii vzdelávania.

Projekt bude realizovať Národný inštitút vzdelávania a mládeže (ďalej aj „NIVaM“) ako príspevková organizácia MŠVVaŠ SR na celom území Slovenska a plánované ukončenie je do konca roka 2026. Indikatívna výška finančných prostriedkov určených pre projekt je 220 447 476,74 eur (zdroj EÚ).

Viac informácií o projekte nájdete aj tu: https://nivam.sk/zverejnujeme-indikativny-harmonogram-predpokladanych-krokov-pri-priprave-zacatia-realizacie-narodneho-projektu-podpora-pomahajucich-profesii-3/

Viac informácií o vyhlásenej výzve pre NIVaM ako realizátora podpory nájdete na: https://www.minedu.sk/35004-sk/vyzvy/ .

 

 

Skočiť na začiatok stránky