Navigácia

04.12.2023 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporí zvýšenie kvality odborného vzdelávania a prípravy a prepojenie vzdelávacieho prostredia v Prešovskom a Banskobystrickom samosprávnom kraji s trhom práce

ps+eu+msvvas-sr_loga

Prostredníctvom výzvy „Podpora odborného vzdelávania a prípravy v rámci iniciatívy Catching-up regions“ sa prepojí vzdelávací systém s potrebami trhu práce na vybraných stredných odborných školách v Prešovskom a Banskobystrickom samosprávnom kraji. Vďaka projektom sa dosiahne synergia rozvoja zručností a kompetencií žiakov stredných odborných škôl vo väzbe na potreby zamestnávateľov a taktiež sa zabezpečí profesijný rast pedagogických a odborných zamestnancov. Projekty Banskobystrického a Prešovského samosprávneho kraja boli v rámci iniciatívy na podporu dobiehajúcich regiónov (Catching up regions - CURI) podporené aj v operačnom programe Ľudské zdroje v rámci PO 1 Vzdelávanie a v rámci PO 8 REACT EU. Z Programu Slovensko sa tak zabezpečuje kontinuálna podpora aktivít na zvýšenie kvality odborného vzdelávania a prípravy.

Cieľom je zlepšenie a inovácia, modernizácia stredného odborného školstva kombináciou inovácie školských vzdelávacích programov, obsahov a metód vzdelávania, ako aj podporou činnosti regionálnej platformy v oblasti školských politík. Dôležitým rozmerom je priame prepojenie s trhom práce a zvýšenie uplatniteľnosti absolventov stredných odborných škôl. Bude sa tak priamo reflektovať na trh práce a potreby zamestnávateľov.

Zamestnávatelia budú aktívne zapojení do tvorby a inovácie obsahu vzdelávania a potrebného rozvíjania profesionálnych zručností a kompetencií pedagogických a odborných zamestnancov. Zároveň sa kladie dôraz aj na podporu inkluzívneho prostredia zapojených škôl.

Projekty budú realizovať Banskobystrický samosprávny kraj a Prešovský samosprávny kraj. Indikatívna výška finančných prostriedkov alokovaných pre výzvu je vo výške 13 964 898 EUR (zdroj EÚ), z toho 8 400 533 EUR je určených pre Banskobystrický samosprávny kraj a 5 564 365 EUR je určených pre Prešovský samosprávny kraj.

Viac informácií o vyhlásenej výzve nájdete na: https://www.minedu.sk/1122023-vyzva-podpora-odborneho-vzdelavania-a-pripravy-v-ramci-iniciativy-catching-up-regions/

Skočiť na začiatok stránky