Navigácia

Najčastejšie otázky a odpovede k periodickému hodnoteniu výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti

Dĺžky trvania pracovných pomerov v hodnotenom období, príslušnosť k pracoviskám, zmeny a presuny

Sú súčasťou hodnotenia výstupov aj výstupy za zamestnancov, ktorí už nie sú v pracovnom pomere s hodnoteným subjektom?

Áno. Dôležité je, či zamestnanec spĺňal podmienky zaradenia v hodnotenom období rokov 2014-2019. Situácia pred rokom 2014 alebo po roku 2019 nie je relevantná.

Kam zaradiť zamestnanca, ktorý počas hodnoteného obdobia zmenil príslušnosť k fakulte na tej istej vysokej škole?

Ak sa podávajú žiadosti za fakulty, tak zaradiť je ho možné len tam, kde mal minimálne 4 roky pracovného pomeru na ustanovený týždenný pracovný čas. Ak zamestnanec nepôsobil na fakulte 4 roky, jediná možnosť, ako ho zaradiť do hodnotenia je, že bude podávať žiadosť v danej vednej oblasti za celú vysokú školu.

Ak bol v hodnotenom období niekto doktorandom a následne nastúpil do pracovného pomeru s vysokou školou, môže byť zaradený do hodnotenia?

Nie. Doktorandský stav je vo vzťahu k forme štúdia a nie vo vzťahu k zamestnaneckému pomeru. No, ak daný zamestnanec mal pracovný pomer aspoň 4 roky v hodnotenom období na ustanovený týždenný pracovný čas, zaraďuje sa do hodnotenia.

Musia byť publikácie registrované len vtedy, keď trval zamestnancov pracovný pomer v hodnotenom období?

Rozhodujúce je, aby rok vydania publikácie spadal do hodnoteného obdobia a zároveň zamestnanec bol v pracovnom pomere so žiadateľom.

Ak už hodnotený zamestnanec na fakulte nepracuje, kto vyberie výstupy? Je potrebný súhlas zamestnanca?

Výber výstupov je na žiadateľovi, nie na zamestnancovi. Súhlas zamestnanca nie je potrebný.

Je splnením podmienky trvania pracovného pomeru v hodnotenom období aj kumulatívne obdobie presahujúce trvanie 4 roky súčtom? Napríklad 2 roky, rok bez zmluvy a 2 roky následne?

Áno. Dĺžka pracovného pomeru sa posudzuje kumulatívne.

Musia byť do hodnotenia tvorivých činností zaradení všetci zamestnanci v súlade s požiadavkami smernice č.36/2022?

Áno, každý zamestnanec, ktorý spĺňa požiadavky zaradenia podľa smernice 36/2022, musí byť zaradený. Výnimky, kedy sa zamestnanec nezaraďuje do hodnotenia, opisuje článok 7 odsek 4.

Ako postupovať v prípade zamestnanca, ktorý bol v hodnotenom období podstatnú časť pracovného pomeru v statuse neplateného voľna?

Zamestnanec sa zaraďuje do hodnotenia, keďže pracovný pomer nebol ukončený.

Ako postupovať v prípade zamestnanca, ktorý bol platený zo zahraničného grantu?

Zdroj financovania nie je relevantný. Relevantným je dĺžka a typ pracovného úväzku, a tvorivá činnosť uvedená ako druh práce v pracovnej zmluve zamestnanca.

Ako naložiť so súbehom úväzkov 100% VVŠ a 100% SAV?

Každý zamestnanec sa v hodnotení môže objaviť iba raz. Inštitúcie sa dohodnú, kde daný zamestnanec bude zaradený. Ak sa nedohodnú, tak hodnotený bude za pracovisko, kam nastúpil skôr.

Hodnotená osoba má byť zamestnaná na týždenný pracovný úväzok minimálne 4 roky. Uvedené 4 roky sa týkajú len obdobia od 1.1.2014 do 31.12.2019? Alebo môžu byť zahrnuté osoby, ktoré boli zamestnané napr. 3 roky v hodnotenom období a ďalší rok pred alebo po tomto období?

Do hodnotenia sa zaraďujú len osoby, ktoré v hodnotenom období od 1.1.2014 do 31.12.2019 boli zamestnancami vysokej školy alebo verejnej výskumnej inštitúcie minimálne 4 roky (kumulatívne).

Môže byť počet hodnotených ľudí vyšší ako počet pedagogických a vedeckých zamestnancov?

Do hodnotenia sú zaradení všetci zamestnanci, ktorí majú pracovný pomer na ustanovený týždenný pracovný čas v prípade vysokých škôl a aspoň 50% úväzok v prípade verejných výskumných inštitúcií, a zároveň majú v pracovnej zmluve uvedenú tvorivú činnosť v oblasti výskum a vývoj. Administratívni zamestnanci, technickí zamestnanci a iné typy zamestnancov, ktorí nemajú v pracovných zmluvách výskumnú alebo inú tvorivú činnosť, nemôžu byť zaradení do hodnotenia, ani v prípade, že tvorivé výstupy majú.

Je rozumné rozdeliť hodnotené skupiny zamestnancov na menšie celky alebo sú lepšie väčšie počty hodnotených zamestnancov v jednej vednej oblasti?

Rozhodnutie je na každom žiadateľovi. Neexistujú kritériá, ktoré by určovali vopred veľkosť skupín na hodnotenie. Keďže sa predkladá 25 výstupov za každú žiadosť bez ohľadu na počet zaradených zamestnancov, výsledný profil kvality nebude ovplyvnený počtom zaradených zamestnancov. Pokiaľ je však počet žiadateľov menší, budú musieť kvôli princípu rovnomernosti každý z nich predložiť vyšší počet výstupov.

 

Hodnotenie celouniverzitných pracovísk, zamestnancov rektorátov a centralizovaných ústavov univerzít

Ak sa hodnotia fakulty samostatne, podávajú si žiadosti individuálne?

IKT riešenie VER 2022 umožňuje podávanie žiadostí samostatne za fakulty alebo v prípade verejných výskumných inštitúcií za organizačné zložky. Predpokladá sa však komunikácia, kedy sa jednotlivé súčasti vysokej školy alebo verejnej výskumnej inštitúcie dohodnú, ako budú postupovať. Ak si napríklad zvolia, že v oblasti výskumu fyzikálne vedy podajú žiadosti na úrovní fakúlt, alebo organizačných zložiek, IKT riešenie VER 2022 to umožňuje (pri tvorbe užívateľských kont pre jednotlivých predstaviteľov žiadateľa sme vyžadovali na úrovni fakúlt).

Každý užívateľ bude môcť vidieť všetky ostatné žiadosti podané za vysokú školu alebo verejnú výskumnú inštitúciu, na ktorej je zamestnancom.

Ako posudzovať tzv. medzi jednotky – zlúčené bloky fakúlt integrované do vzniknutých inštitútov?

Ak inštitút existoval v hodnotenom období, je možné ho zaradiť do hodnotenia, ak mal v hodnotenom období aspoň päť zamestnancov, ktorí spĺňajú podmienky zaradenia.

Ak je súčasť univerzity zaradená pod rektorát (napríklad inštitút alebo celouniverzitné pracovisko), môže byť hodnotená samostatne?

Áno. Inštitút, alebo celouniverzitné pracovisko sa chápe ako súčasť vysokej školy, rovnako ako fakulta.

 

Registrácia výstupov, referencie na umelecké výstupy a miesta publikácií tvorivých činností

Ako zohľadniť výstupy, realizované pred rokmi 2014-2019, ktoré doteraz nie sú evidované v databáze CREPČ?

Zaradené môžu byť len tie výstupy, ktoré sú evidované v CREPČ alebo CREUČ s dátumom publikácie v hodnotenom období (1.1.2014 – 31.12.2019).

Môžu byť hodnotené aj publikované záverečné dizertačné alebo habilitačné práce?

Záverečná práca je výstupom tvorivej činnosti. Ak je zaregistrovaná v registroch (CREPČ, CREUČ...) predkladá sa do hodnotenia.

 

Tvorivé výstupy v slovenskom jazyku a cudzojazyčné výstupy vo vzťahu k jazyku hodnotenia

Ako sa pristupuje k hodnoteniu diel v slovenskom jazyku?

K výstupom v inom ako anglickom jazyku sa prikladá abstrakt v angličtine. Abstrakty sa predkladajú až v druhej žiadosti (žiadosti o hodnotenie), len k už schváleným finálnym 25 výstupom.

Musia mať všetky cudzojazyčné príspevky abstrakt v anglickom jazyku?

Áno. Hodnotiteľským jazykom je jazyk anglický. K výstupom v domácom alebo inom ako anglickom jazyku budú predložené abstrakty v anglickom jazyku. Abstrakty sa predkladajú až v druhej žiadosti (žiadosti o hodnotenie), len k už schváleným finálnym 25 výstupom.

V smernici č. 36/2022 sa píše, že je potrebné predkladať abstrakty aj v slovenskom a anglickom jazyku. Ak je výstup napísaný v angličtine, stačí v slovenskom jazyku len pár slovami?

Áno, jazykom hodnotenia je angličtina. V slovenskom jazyku stačí naozaj len pár vetami zosumarizovať obsah.

Na predloženie opisu tvorivého prínosu autora pre každý predložený výstup v slovenskom jazyku a anglickom jazyku bude k dispozícii formulár?

 

Typ autorského prínosu sa vyberá z číselníka (podľa CRediT – Contributor Roles Taxonomy (niso.org)).

Zhrnutie obsahu a opis tvorivého prínosu autora pre každý predložený výstup v slovenskom jazyku a anglickom jazyku má byť v akom rozsahu?

Rozsah abstraktu je 200-300 slov. Typy tvorivého prínosu autora sa zaklikávajú z číselníka.

 

Spoluautorstvo, autorské kolektívy, abstrakty, autorský prínos

Ako postupovať v prípade spoluautorských výstupov?

Každý výstup v rámci periodického hodnotenia je jedinečný, a teda môže byť zaradený do hodnotenia iba raz. V žiadosti o hodnotenie – a teda po schválení žiadosti o spôsobe výberu výstupov tvorivej činnosti – žiadateľ zaklikáva typy tvorivého prínosu autora, za ktorého sa daný výstup predkladá.

Ak autormi publikácie sú zamestnanci toho istého pracoviska, môže si ju uplatniť len jeden pracovník?

Áno, vždy iba jeden.

Ako postupovať pri zaraďovaní výstupov pri spoluautorstve?

Každá publikácia sa môže vyskytnúť v systéme hodnotenia len raz. Uvedená skutočnosť bude kontrolovaná prostredníctvom IKT procesov vo fáze posudzovania metodiky výberu výstupov.

Budú sa pri hodnotení zohľadňovať autorské podiely?

Autorské podiely sa nezohľadňujú.

Pri multiautorských článkoch priradených k jedinému autorovi je možné uviesť autorský prínos?

Áno, bude to doplňujúca krátka informácia, ktorá je súčasťou IKT formuláru pri podávaní žiadosti o hodnotenie, čiže po schválení spôsobu výberu výstupov. Autorský prínos nebude treba opisovať – len vybrať z číselníka možností.

Možno predložiť výstup, kde autor okrem našej univerzity uviedol aj iné pracovisko?

Áno, môže. Relevantné je, či publikácia vznikla v hodnotenom období a či zamestnanec spĺňal kritériá zaradenia do hodnotenia u daného žiadateľa. Deklarovaná afiliácia na výstup nezohráva rolu.

Aký je požadovaný rozsah abstraktu v anglickom jazyku?

Rozsah abstraktu je maximálne 300 slov. Ak je abstrakt v angličtine súčasťou predkladaného výstupu, ďalší abstrakt alebo popis výstupu sa nepredkladá.

 

Presahy vedných oblastí, interdisciplinarity a voľba vedných odborov k hodnoteniu

Kam zaradiť vedy o športe v rámci skupín vedných oblastí?

Kľúčová je oblasť, v ktorej zamestnanci tvoria – publikujú skôr v zdravotnícky orientovaných časopisoch alebo napríklad v pedagogických (napr. trénerstvo)? Zaradenie závisí od obsahu predkladaných výstupov.

Ak má zamestnanec publikačné výstupy vo viacerých vedných oblastiach, je ho možné zaradiť súčasne do hodnotenia dvoch vedných oblastí?

Nie. Zamestnanec a jeho výstupy môžu byť zaradené len do jednej žiadosti. Jeho výstupy však môžu byť však vyznačené ako interdisciplinárne.

Oblasti výskumu sa priraďujú k študijnému programu alebo sa zakladajú nezávisle od vzdelávacej činnosti univerzity?

Výber oblastí výskumu je na žiadateľovi – kľúčový je obsah predložených výstupov, a teda, do ktorej oblasti výskumu je možné výstupy zaradiť

 

Výstupy tvorivej činnosti a kritériá zoradenia výstupov

Môžu byť kritéria zoradenie výstupov rôzne pre rôzne oblasti výskumu?

Áno.

Možno zaradiť aj publikácie vydané zahraničnými vydavateľmi v prípade, že sa podľa autorskej-vydavateľskej zmluvy poskytujú odplatne?

Poskytnutie výstupov v prípade monografií je selektívne – monografie sa nepredkladajú do hodnotenia vcelku. Výstupy sú neverejné – sú sprístupnené len príslušným komisiám, ktoré budú výstupy hodnotiť.

Na teologickej fakulte máme významnú kategóriu výstupov, ktorými sú kázne. Tie však nemôžu publikovať neteologickí zamestnanci fakulty, mali by tak nuly a znížili profil kvality. Ako postupovať, aby sa tomuto predišlo?

Kázne sú výstupom tvorivej činnosti a môžu byť zaradené do hodnotenia, ak sú registrované v databázach CREPČ, CREUČ alebo v Evidencii publikačnej činnosti a ohlasov v SAV.

Metodika zoradenia výstupov musí byť centrálny a rovnaký pre celú univerzitu?

Metodika zoradenia výstupov nemusí byť rovnaká pre celú univerzitu.

Výstupmi výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti môžu byť aj učebné texty, skriptá, učebnice, odborné články?

Áno. Akýkoľvek tvorivý výstup, ktorý je zaregistrovaný v databázach CREPČ, CREUČ alebo v Databáze publikačnej činnosti a ohlasov v SAV.

Kritériá zoradenia výstupov môže navrhnúť žiadateľ?

Áno, žiadatelia si určia kritérium/kritériá, na základe ktorého/ktorých zoradia výstupy. Kritérium/kritériá samotné sa nebude/ú posudzovať – posudzovať sa bude, či a ako bolo/i kritérium/kritériá uplatnené na všetky výstupy.

Predchádza výberu výstupov postúpených do samotného hodnotenia aj proces posúdenia metodiky výberu výstupov v prípravnej fáze hodnotenia?

Áno. Podávajú sa dve žiadosti – žiadosť o posúdenie spôsobu výberu výstupov a žiadosť o hodnotenie. Žiadosť o hodnotenie možno podať len v prípade, ak bol schválený spôsob výberu výstupov.

Ak výstupy nebudú hodnotené na základe metriky a kvantifikovaných ukazovateľov, čo bude základom výsledkov hodnotenia?

Základné parametre posúdenia kvality budú originálnosť, významnosť a rigoróznosť v súlade s kritériami, metodikou a postupom hodnotenia (článok 10 a článok 11 smernice č. 36/2022 o periodickom hodnotení výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti).

Ako je zaručená objektívnosť hodnotenia?

Hodnotenie prebieha v 28 projektových hodnotiteľských komisiách zložených z nezávislých expertov s expertízou v príslušných oblastiach výskumu. Činnosť týchto komisií kontrolujú odborové hodnotiteľské komisie, ktoré sú tiež zložené z nezávislých expertov. Príslušné útvary ministerstva nijakým spôsobom nezasahujú do hodnotenia.

 

.Termíny a kvalita hodnotenia

Aké sú termíny hodnotiaceho procesu?

IKT systém VER 2022 bude otvorený na podávanie žiadostí o periodické hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej, a ďalšej tvorivej činnosti od 3.5.2022 do 15.8.2022.

Otázka k možnému posunu termínu predloženia žiadostí aspoň o mesiac do 15.9, pretože je veľká obava, že teraz majú ešte aj proces vnútornej akreditácie a je to pre nich neúmerná záťaž.

Žiaľ, termíny posúvať nesmieme, ale poskytneme maximálnu súčinnosť v konzultáciách a poradenstve, aby sme Vám uľahčili proces prípravy.

Aké sú počty členov hodnotiteľských komisií?

Najmenšie hodnotiteľské komisie budú mať 3 členov, najväčšie budú mať 9 členov. Najmenej 2/3 zo všetkých členov každej komisie budú experti navrhovaní zahraničnými inštitúciami s výstupmi svetovej kvality alebo medzinárodne významnej kvality.

Čo znamená úroveň kvality z pohľadu medzinárodného hodnotenia tvorivých činností? Je v súlade so štandardami vedeckých rád na kvalitu?

Úroveň kvality predstavuje štandardné medzinárodne používané kategórie, uplatňované v zahraničí aj na Slovensku (napríklad SAAVŠ). Keďže ide o peer-review hodnotenie nezávislými špičkovými expertami, tí nie sú viazaní nijakými slovenskými vnútornými orgánmi a ich predpismi a nemusia sa s nimi zlaďovať. 

Ako je zaručená objektívnosť hodnotenia v geopolitických a národne komparatívnych súvislostiach?

Geopolitické a národne komparatívne súvislosti a iné podobné kritériá sa nebudú pri hodnotení zohľadňovať.

Skočiť na začiatok stránky