Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky
Stromová 1, 813 30
Bratislava
Tel. +421 2/59374111
e-mail: info@minedu.sk

Štipendiá na študijné, výskumné pobyty a na letné jazykové kurzy v Nemecku

     Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci sa môžu opäť uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov do Nemecka. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD).
     DAAD poskytuje okrem iných štipendiá na študijné, výskumné a umelecké pobyty a štipendiá na letné jazykové kurzy. Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl. Výskumné štipendiá sú určené doktorandom, mladým vedeckým a pedagogickým pracovníkom, bývalým štipendistom DAAD a záujemcom o celé doktorandské štúdium v Nemecku. V kategórii štipendií pre umelecké odbory existujú študijné štipendiá pre absolventov umeleckých vysokých škôl. Letné kurzy sú určené študentom vysokých škôl.
     V prípade schválenia žiadosti o štipendium štipendista získava štipendium na pokrytie životných nákladov (výška štipendiá závisí od typu pobytu). Žiadosti o štipendiá pre architektov sa podávajú do 30. septembra, o umelecké štipendiá do 15.októbra, 31. októbra a 30. novembra (v závislosti od konkrétneho zamerania), o štipendiá na letný jazykový kurz v Nemecku do 1. decembra a ostatné štipendiá DAAD majú uzávierku 15. novembra.
     Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia, ako aj o spôsobe podania žiadosti nájdu záujemcovia na portáli SAIA, n. o., ktorá administruje výber uchádzačov zo Slovenska - www.granty.saia.sk.  

     SAIA, n. o., (Slovenská akademická informačná agentúra) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami posilňuje občiansku spoločnosť a napomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku. SAIA na základe zmlúv s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako aj s Úradom vlády SR a s ďalšími organizáciami administruje viacero štipendijných a grantových programov v oblasti vysokoškolského vzdelávania a vedy pre záujemcov zo Slovenska i zo zahraničia, zároveň poskytuje informácie o štúdiu v zahraničí pre záujemcov zo Slovenska, ako aj informácie pre záujemcov zo zahraničia o štúdium na Slovensku.
     Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) je spoločná organizácia nemeckých vysokých škôl a študentských organizácií. Od vzniku v roku 1925 podporila viac ako 2 milióny nemeckých a zahraničných študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov a výskumníkov. V roku 2017 podporila DAAD 139 758 štipendistov, z toho 78 230 bolo z Nemecka a 61 528 zo zahraničia, medzi nimi 38 zo Slovenska.
 
Bližšie informácie o štipendiách DAAD pre občanov Slovenskej republiky poskytne:
Mgr. Daniela Remenar Kirdová, administrátorka štipendií a grantov
e-mail: daniela.remenar.kirdova@saia.sk, tel.: 02/59 30 47 00 alebo 02/59 30 47 11
 
 

Facebook Zdieľať